Hoe maken we de lucht in gebouwen schoner en gezonder?

Het Corona-virus en microben zijn overal, met de juiste acties kun je risico’s drastisch inperken

Binnenlucht is aanzienlijk ongezonder dan buitenlucht. Dat besef is met betrekking tot de corona-pandemie inmiddels algemeen geaccepteerd. Maar ook voordat Corona de maatschappij in zijn greep nam, werd er in toenemende mate bewijs aangedragen voor de stelling dat het buiten gezonder is dan binnen. En dat is een ongemakkelijke vaststelling, want al met al is de westerse mens het overgrote deel van zijn tijd binnen.

Oplossingen binnen handbereik

De oplossingen liggen voor de hand, maar zijn vaak makkelijker bedacht dan uitgevoerd. Toch valt er veel winst te behalen. Op 9 januari 2021 pakte Het Financieele Dagblad uit met een lijvig artikel* over dit thema waarin niet enkel de problematiek in breed verband wordt geschetst, maar ook oplossingsrichtingen worden genoemd. En sommige van die oplossingen zijn nu binnen handbereik. Onder de kop Gebouwen maken ons ziek. Hoe maken we ze gezond? verkent het FD de mogelijkheden om binnenlucht zo schoon te krijgen als buitenlucht.

Corona gedijt binnen beter

Het FD stelt dat we wel 90% van onze tijd onder dak zijn; thuis, op het werk, in de winkel, op school, in het café. In de wetenschap is er consensus over de notie dat al dat binnen zijn, leidt tot een breed scala aan chronische ziekten, van allergie tot astma en van obesitas tot depressiviteit. Wetenschappers van diverse disciplines trachten er de vinger achter te krijgen waarom gebouwen een slechte invloed hebben op de gezondheid van hun gebruikers, ziektes verspreiden en bijvoorbeeld de overdraagbaarheid van het Corona-virus enorm bevorderen.

Hoe maak je Corona onschadelijk?

Het artikel noemt enkele vastgestelde oorzaken van de hoge besmettingswaarschijnlijkheid in gebouwen: te weinig frisse lucht en zonlicht, te hoge temperatuur en te lage luchtvochtigheid. Een minder algemeen bekende factor is de microwereld in gebouwen, die bestaat uit miljarden microben zoals bacteriën en schimmels, maar ook uit virussen (die niet leven) zoals het Corona-virus. Als meest urgente vraag benoemt de krant: ‘waar zit het coronavirus en hoe maak je het onschadelijk?’

Met betrekking tot de microwereld citeert het FD Rob Dunn, een gerenommeerde professor in de toegepaste ecologie aan de North Carolina State University. Hij publiceerde in 2018 het boek Never Home Alone. ‘Iedere keer dat u diep ademhaalt, brengt u niet alleen zuurstof tot diep in uw longblaasjes, maar ook honderdduizenden soorten. Als u gaat zitten, bent u overal waar u zit omringd door een zwevend, springend, kruipend circus van duizenden microben.’

Binnenluchtkwaliteit verbeteren

Instellingen, eigenaren van gebouwen en ondernemers kunnen gelukkig veel doen om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren en ervoor te zorgen dat bezoekers, medewerkers en klanten zo min mogelijk gezondheidsrisico lopen. Ventileren en frisse lucht binnenlaten, de temperatuur niet te hoog opvoeren en zo de luchtvochtigheid juist wat hoger houden, zijn maatregelen die positief uitwerken.

Virussen en microben uitschakelen

Maar wie meer wil doen voor zuivere binnenlucht en een gezonde (werk)omgeving, kan tegenwoordig kiezen voor luchtzuiveringsapparatuur die actief microben en virussen in de lucht en op oppervlakten neutraliseert. De door NASA ontwikkelde ActivePure® Technologie die daarvoor zorgt wordt in Nederland aangeboden door Pure Air Nederland. Inmiddels worden de apparaten met deze technologie veelvuldig ingezet in vepleeg- en verzorgingshuizen, praktijk- en wachtruimtes en overige fabrieks- en kantoorgebouwen.

Korte technische uitleg ActivePure® Technologie

ActivePure werkt via een proces dat fotokatalytische oxidatie heet (PCO). Bij PCO botst licht (fotonen) tegen een materiaal (de katalysator) en verwijdert daarbij een elektron, dat vervolgens reageert met water of zuurstof in de lucht en reactieve zuurstofcomponenten (ROS) vormt. Deze worden dan uitgestoten naar de lucht en reageren met organische verbindingen (bacteriën, virussen, vervuiling, etc.) in de lucht, waardoor deze worden afgebroken tot CO2 en H2O.

Meer informatie: www.pureairnederland.nl

* Het artikel “Gebouwen maken ons ziek. Hoe maken we ze gezond?” verscheen op 9 januari 2021 in Het Financieele Dagblad. Het is een vertaling door Hans Scholten van een artikel in Bloomberg Business Week.

Deel deze pagina

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vraag direct een offerte aan