Het RIVM bevestigt de rol van aerosolen bij corona-besmettingen: belang luchtzuivering aangetoond

Terwijl het vermoeden al veel langer bestond, bevestigden de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) eerder dit jaar dat aerosolen wel degelijk een rol spelen in de verspreiding van het corona-virus. Inmiddels, na een jaar van discussie en onderzoek, is ook het ook het Nederlandse RIVM hiervan overtuigd en melden zij op hun website: “onder bepaalde omstandigheden kan besmetting ook plaatsvinden via virusdeeltjes die in de kleine druppeltjes (aerosolen) een grotere afstand kunnen afleggen”.

Aerosolen vormen bedreiging

Aanvankelijk was de officiële lezing dat besmetting door de lucht enkel mogelijk was door grotere druppeltjes die vrijkomen bij praten, hoesten en niezen. Deze deeltjes zijn zwaarder en vallen in het algemeen binnen een meter van de bron op de grond. De 1,5 meter-afstandsregel is effectief tegen deze soort van besmetting. Aerosolen zijn veel kleiner, blijven veel langer in de lucht hangen en kunnen grotere afstand afleggen. Vooral in de binnenruimte vormen deze minuscule deeltjes daarom toch een bedreiging, zo stelt het RIVM nu vast.

Belang van schone binnenlucht

Het nieuwe inzicht bij het RIVM komt na een publicatie van 39 gezaghebbende wetenschappers in het gerenommeerde wetenschappelijke weekblad Science. Zij stellen vast dat erkenning van de rol van aerosolen belangrijk is in de bestrijding van de overdracht van het virus. Deze overdracht door aerosolen is goed te voorkomen door te zorgen voor schone binnenlucht in ruimtes waar meerdere mensen tegelijk zijn. Dit is ook van belang wanneer deze mensen zich netjes houden aan de 1,5 meter-afstandsregel. Schone binnenlucht kan op twee manieren worden verkregen: door ventilatie en door luchtzuivering.

Uitschakeling aerosolen

Oplossingen voor luchtzuivering in ruimtes waar ventilatie niet of onvoldoende mogelijk is of in aanvulling op bestaande ventilatiemogelijkheden, worden geboden door Pure Air Nederland. De herziene opstelling van het RIVM met betrekking tot het gevaar van aerosolen, bevestigt het belang van degelijke luchtzuiveringsoplossingen zoals die geboden worden door Pure Air Nederland.

 

Zie voor meer informatie de volgende bronnen.

Deel deze pagina

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp
Email

Vraag direct een offerte aan