Door de inzet van luchtreinigers, in combinatie met ventilatiesystemen, zijn binnenruimtes 85 tot 90 procent vrij te krijgen van aerosolen, de piepkleine druppeltjes waar ook virusdeeltjes in kunnen zitten. Dat blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit (TU) Eindhoven, dat vorige week werd gepubliceerd. De inzet van luchtreinigers is niet alleen relatief goedkoop, maar ook efficiënt, zo betoogde prof.dr. ir. Bert Blocken, hoogleraar Technische Bouwfysica aan de TU, vorige week bij actualiteitenprogramma EenVandaag.
Hoogleraar Blocken voerde zijn onderzoek, dat bijna een jaar in beslag nam, uit op verzoek van de Europese Sportschoolfederatie. De Federatie vroeg hem te onderzoeken óf en in hoeverre kleine speekseldeeltjes, aerosolen, uit de lucht te halen zijn. Het onderzoek vond plaats in de fitnessruimte van de TU in Eindhoven. Tijdens het sporten van 35 proefpersonen keek Blocken hoeveel aerosolen er vrijkwamen én of ze door bestaande ventilatie in voldoende mate werden afgevoerd. Dat bleek niet het geval. Toen de onderzoekers er plasmaluchtreinigers bijplaatsten, lieten de tellingen een heel ander beeld zien: 85 tot 90 procent van de aerosolen waren uit de lucht verwijderd
Het hele onderzoeksrapport is hier te vinden.
Nieuw ventilatiesysteem niet noodzakelijk
De hoogleraar lichtte bij EenVandaag de conclusie van zijn onderzoek toe. En die conclusie is even simpel als hoopvol, zo bleek. Want: “Je kunt relatief goedkoop luchtreinigers inschakelen”, zo concludeerde hij. “Stekker in het stopcontact en klaar.” Het installeren van een nieuw ventilatiesysteem is daarbij niet noodzakelijk, zo meldde Blocken. “Daar gaat vrij veel tijd overheen en is ook vrij duur.”
Hoopvolle resultaten
De resultaten van het onderzoek zijn niet alleen hoopvol voor sportscholen maar voor alle binnenruimten waar veel mensen bij elkaar komen. Het was de opdracht om op zoek te gaan naar een betaalbare en efficiënte oplossing”, blikt Blocken terug. Dat die nu is gevonden in de vorm van een plasmaluchtreiniger is alleen maar “mooi meegenomen” voor bijvoorbeeld mkb-bedrijven of horeca, zei hij.
Het apparaat dat gebuikt werd bij het experiment in de sportschool in Eindhoven is een plasmaluchtreiniger. Die maakt gebruik van verschillende soorten filtertechnieken, waarbij de lucht in vier stappen wordt gereinigd. Met behulp van de elektrostatische techniek worden de aerosolen en de fijnstofdeeltjes uit de lucht gehaald. Dat gebeurt door de deeltjes onder stroom te zetten. Hierdoor plakken ze aan elkaar, raken ze verkoold en blijven ze achter in de machine. “Op deze manier wordt 98 procent van de lucht die door de machine stroomt, gezuiverd.”
Kwaliteit
Een volgende stap voor Blocken is een onderzoek naar de kwaliteit van de verschillende luchtreinigers die er momenteel op de markt zijn. Want daarin zit nogal een verschil, zo ziet de hoogleraar. Dan gaat het met name om de efficiëntie en de capaciteit van de apparaten, en de schadelijke bijproducten die ze soms uitstoten.
Hoogleraar Virologie Ab Osterhaus, die ook in de studio van EenVandaag aanwezig was, sprak van een ‘goed en degelijk onderzoek’. Het laat zien dat de huidige manier van luchtfilteren en ventilatie onvoldoende is, en dat met deze methode 85 tot 90 procent van de aerosolen te verwijderen is.”